top of page
avpinarterzi

EVLİLİK 1 YILI DOLDURMADAN BOŞANMA

Türk Medeni Kanunu’na göre evlilikten sonra bir yıl içinde boşanma davası açılamaz. Bu kural, evliliğin bir yıllık sürenin ardından dahi devam etmesinin önemini vurgular. Yani, evlilik bir yıl boyunca devam ederse, eşler arasındaki uyumsuzlukların zamanla düzelebileceği, problemlerin çözülebileceği düşünülür.

Ancak, bazı durumlarda eşlerin evliliklerinin ilk yılında da sorunlar yaşaması mümkündür. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması halinde taraflar bu sebebe dayanarak boşanma davası açabilir.

Fakat bir yıl veya daha kısa süren evliliklerde, yasal olarak anlaşmalı bir boşanma gerçekleştirilemez. Bu durumda, anlaşmalı boşanmaya kıyasla daha uzun süren bir çekişmeli boşanma davası açılabilir.

Çekişmeli boşanma davasında, tarafların boşanma iradeleri netse, boşanma durumunda tarafların lehine sonuç sağlanacağı hakime net bir şekilde gösterilmişse, kusur halinde kusurlu taraf kusurunu kabul ediyorsa, tanık ve delillere dayanarak evlilik birliğinin sarsıldığı ispat edildiği durumda daha hızlı bir sonuç elde edilir.

Çekişmeli dava sonuçlanmadan tarafların evliliklerinin 1 yılı doldurması halinde, anlaşmalı boşanma protokolü imzalanarak anlaşmalı boşanmaya geçilmesi mümkündür.

15 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page