top of page
avpinarterzi

"AIRBNB YASASI" - 7464 Sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

7464 sayılı kanun 02/11/2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu kanunla birlikte 100 günden az süreli kiralamalar turizm amaçlı kabul edildi.

Ana hatlarıyla bakıldığında kanun; turizm amaçlı 100 gün az süreli genellikle sanal platformlar aracılığıyla yapılan kiralamalar hakkında usul ve esasları düzenlenmektedir. Bu kapsamda bulunan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alma zorunluluğu getirildi. Kanun’a göre izin belgeleri valilikler eliyle de yapılacak. Alınan izin belgeleri sonucunda söz konusu konutun girişinde Bakanlık’ça belirlenecek plaketler asılacak.

TÜM KAT MALİKLERİNİN ONAYI GEREKLİ.

Kanun’da en çok dikkat çeken noktalardan biri ise kiralama yapılacak olan konut bir apartman dairesi ise aynı binada bulunan tüm kat maliklerinin kiralamaya onay vermesi gerekliliği. Tek binadan oluşan apartmanlarda tüm kat maliklerinin söz konusu konutun turizm amaçlı kiraya verilmesine onay vermesi gerekecek. İzin belgesi ancak bu onay belgesiyle alınabilecek. Birden fazla binadan oluşan sitelerde ise yalnızca kiralama yapılacak konutun bulunduğu binada bulunan kat maliklerinin onay vermesi yeterli olacak.

ARTIK KİRACILAR ALT KİRALAMA GİBİ TURİZM AMAÇLI KİRALAMA YAPAMAYACAK.

Kiracıların uzun süreli evlerinde bulunmayacakları dönemde alt kira ilişkisi kurarak evlerini turizm amaçlı kiraya verdiklerini son birkaç yıldır fazlasıyla görüyorduk. Söz konusu düzenlemeyle bu durum yasaklandı. Kanun’a göre; kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun yine kendi ad ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasaklandı. İstisna olarak turizm amaçlı kiralayan tüzel kişiler, kiralananı kendi personeline kullandırabilecek. Bu yasağa aykırı davranan kişilere 100 bin Türk Lirası ceza uygulanacak.

İZİN BELGESİZ KİRALAMALAR İÇİN YAPTIRIMLAR DÜZENLENDİ.

İzin belgesiz turizm amaçlı kiralananlarda kiraya verenlere her bir sözleşme için 100 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyet göstermesi için 15 günlük süre verilecek. Bu 15 günün sonunda tekrar izin belgesiz faaliyet göstermeye devam ederse 500 bin Türk Lirası ceza ile tekrar 15 günlük süre verilecek. Verilen ikinci 15 günlük süreye rağmen izin belgesi almayan kiraya veren hakkında 1 milyon Türk Lirası ceza uygulanacak.

DAHA ÖNCE YAPILAN SÖZLEŞMELER SÜRE SONUNA KADAR GEÇERLİ.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihte bu faaliyette bulunanlar tarafından bir ay içerisinde izin belgesi almak için başvuru yapılması zorunlu olacak. Kanundaki düzenlemeye göre başvuru süreci 3 ay sürecek. İzin belgesi alamayanlar faaliyette bulunamayacak olsa da red kararı gelene kadar yapılmış olan sözleşmeler, sözleşme süresinin sonuna kadar devam edecek.

Aynı zamanda turizm amaçlı kiralamalarda kullanılan internet siteleri hakkında da bir düzenleme getirildi. Buna göre, izin belgesi olmayan konutların kiraya verilmesinde aracılık edenler hakkında da her bir sözleşme için 100 bin Türk Lirası ceza uygulanacak.

KANUNUN TURİZM AMAÇLI KİRALAMANIN USUL VE ESASLARINI DÜZENLEYEN 1 İLA 6 MADDELERİ VE GEÇİÇİ 1.MADDESİ 01/01/2024 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK. BU TARİHTEN SONRA EVİNİ TURİZM AMAÇLI KİRAYA VERMEK İSTEYENLER İZİN BELGESİ ALMAK ZORUNDA.

 

 

 

 

 

 

22 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page